Louise Donker

Mijn geschiedenis

Na mijn middelbare school aan het Pauluslyceum te Tilburg ben ik gaan studeren aan diverse muziekopleidingen. Altijd al wist ik dat ik wilde zingen, dus de keus voor een zangopleiding was eenvoudig gemaakt. Ik heb mijn studie afgerond aan het Conservatorium van Maastricht, richting docent muziek, Muziek in Kunsteducatie. Eerder studeerde ik twee jaar Muziektheater aan Codarts Rotterdam en twee jaar zang aan de Fontys Rockacademie Tilburg. Ik heb gezocht naar wat nou echt bij mij past en daardoor is mijn weg wat langer. Maar van alle opleidingen heb ik veel geleerd en juist de combinatie hiervan is terug te vinden in mijn werk.

Het allermooiste aan mijn vak vind ik verbinding maken tussen mensen door middel van muziek. Met mijn eigen muziek ben ik daar altijd naar op zoek, en ook als docent probeer ik daar naar te streven.

Red de wereld afbeeldingIn de loop der jaren heb ik aan een grote verscheidenheid van projecten meegewerkt, die mij als muzikant en docent hebben gevormd.
Tussen 2010-2013 speelde ik naast Arjan Smit (Sesamstraat) in de jeugdtheater-voorstelling Red de Wereld Boekenshow, een voorstelling van de Kunst B.V. die speelde in diverse theaters in Nederland. Dit was mijn eerste ervaring met het spelen in theaters, en ik heb het geweldig gevonden. Spelen voor kinderen, die altijd zo eerlijk hun reactie geven, was een goede leerschool. En het was een bevoorrechte positie dat ik gevraagd werd voor deze mooie productie.

Vanaf 2010 reisde ik de wereld over als zangers bij straattheater-gezelschap Close Act Theater. Hierbij mocht ik zingen in spectaculaire kostuums en objecten. Hangend aan hijskranen, vliegend over gebouwen, ik heb het allemaal gedaan. Hier heb ik het echte vak van entertainer ondervonden. Veel reizen, wachten en dan een kort maar hevig moment van bravoure.
In 2010 speelde ik ook nog eens in Burkina Faso (Afrika) op het Festival Les Nuits Atipique. Met een gelegenheidsband speelde ik covers (soul, blues, country) om zo Nederland te vertegenwoordigen op dit bijzondere muziekfestival.

Rond 2011 begon ik met het zoeken naar mijn eigen muziek. Ik vond mijn mede muzikanten en startte met Rogier Wiertz (zang, gitaar) en Renee Wijnhoven (zang, cello, o.a. bekend van Clean Pete243191_211458222227161_6056796_o) de band Wasdag. We begonnen met het coveren van rock n roll, Bob Dylan en country. Op geheel eigen wijze. Driestemmig, met gitaar en cello. We hadden leuke optredens en behaalden kleine successen. De band hield na een paar jaar op met bestaan omdat ieder we na ons afstuderen onze eigen weg gingen, en elkaar uit het oog verloren.

Nu speel ik al weer een aantal jaren met Lieve Louise en de Fanfare. Samen met Lieve Lamerichs speel ik eigen Nederlandtalige liedjes.

We hebben nu een aantal jaar gewerkt aan een mooi repertoire, en ontwikkelen onszelf nog steeds iedere dag. We treden regelmatig op, maar geven ook interactieve workshops voor onderwijs en zorg.

Tussen 2012-2014 tourden Lieve en ik met de voorstelling ‘Flat’ van Boy Jonkergouw door de Nederlandse kleine en middelgrote theaters. We kregen zo de kans veel te spelen en zo onszelf verder te ontwikkelen. Dit was een geweldige opstap voor ons. In 2013 stonden dscf2910_bwwe in de halve finale van de Grote Prijs van Nederland. We hebben een EP gemaakt en zijn bezig aan een volledige cd. Dit jaar (2015) zijn wij een kindervoorstelling aan het maken; een remake van de Red de Wereld Boekenshow. Deze voorstelling genaamd ‘De wereld is waar ik ben’ is een muzikale theatervoorstelling omtrent leesbevordering, voor de onderbouw van de basisschool, en zal vanaf november 2015 gespeeld worden op diverse scholen in en rondom Breda. Lizet van Beek heeft het raamwerk voor de originele voorstelling geschreven. Lieve en ik hebben de voorstelling nu bewerkt zodat het echt past bij Lieve Louise en de Fanfare. Tweestemmige zang, bijzondere instrumenten, afwisseling, dynamiek, humor en interactief.

Naast dit alles heb ik mijn eigen zangpraktijk aan huis, waar ik met veel liefde en toewijding mensen van alle niveaus en leeftijden coach.
Inmiddels komen mijn leerlingen al een aantal jaar iedere week trouw op les, en ik heb een band heb opgebouwd met hen. Door zangles te geven leer je iemand vrij goed kennen, je staat heel dicht naast hen en zoekt samen met hen naar de vrijheid om te zingen

Een paar quotes van bijzondere mensen aan wie ik les geef:

“Bij Louise op zangles heb ik geleerd om te durven zingen. Zij geeft je precies wat je nodig hebt: maatwerk” Liesbeth Speekenbrink 

“van zingen krijg ik energie, het ontspant mij, maakt mij vrolijk en ik kan er heel goed mijn gevoel in kwijt”  Anneke Edens-Blaak

“Zangles bij Louise zorgt voor de nodige ontspanning, inspanning en verbazing. In een prettige sfeer leert ze mij nog beter gebruik te maken van mijn stem en daagt ze me uit om grenzen op te zoeken én er overheen te gaan! Ik kan nu dingen waarvan ik niet gedacht had ze ooit te kunnen!” Ingrid van Zon-Van de Pas

Naast mijn eigen praktijk, werk ik ook nog bij Factorium Podiumkunsten . Ik geef daar les aan het kinderkoor De Muziekbende (kinderen tussen 6-12 jaar), tienerkoor ‘Songbirds’, en geef ik diverse workshops vanuit bureau onderwijs op scholen.
Ik geef daarnaast vaardigheidstrainingen Muziek aan leerkrachten van het basisonderwijs, vanuit Factorium Podiumkunsten en Nieuwe Veste Breda.Tevens verzorg ik workshops popzang, musicalzang, samenzang en songwriting op scholen door het hele land vanuit Factorium, Bureau ArtMark, Nieuwe Veste Breda en Kleinkunstig.

Tenslotte ben ik zangcoach van Popkoor AkoorT.AKOORT
Dit popkoor heeft de afgelopen jaren diverse prijzen behaald (o.a. Balkfestival en winnaar korenfestival Sing, Meet and Greet 2014), is te zien geweest bij koffietijd, en heft zichzelf de afgelopen 5 jaar op de kaart gezet als en gerenommeerd zangkoor in Tilburg.